Het is natuurlijk van de zotte dat belastinggeld naar banken en verzekeraars stroomt………omdat laatstgenoemden er zelf een bende van gemaakt hadden.
Het aloude gezegde over bomen die niet tot in de hemel groeien was aan hun niet besteed.
Dat het ook nog eens zinloos is om te trachten op deze wijze ( de banken uit de nationale knip geld geven ) een zinkend schip te redden was onlangs te lezen in het FD.
Natuurlijk kan je proberen een schip redden door het meertje droog te leggen; maar heeft het meertje een open verbinding met de wereldzeeen dan lukt dat niet.
Die 17 miljard voor Fortis en de vervolg miljarden naar verzekeraars en banken had Bos dan ook beter aan scholing, kennis industrie en zorg binnen Nederland kunnen besteden, dan zelf bankier te gaan spelen.
Het FD schreef:
‘’Steeds meer hypotheekaanbieders zetten uit gebrek aan financiering en/of kapitaal de rem op de productie van nieuwe leningen. Verzekeraar ASR houdt hypotheektarieven bewust hoog om niet te veel klanten te krijgen. MNF, dochter van ABN Amro, doet volgens marktpartijen hetzelfde. Steeds meer hypotheekaanbieders zetten uit gebrek aan financiering en/of kapitaal de rem op de productie van nieuwe leningen. Verzekeraar ASR houdt hypotheektarieven bewust hoog om niet te veel klanten te krijgen. MNF, dochter van ABN Amro, doet volgens marktpartijen hetzelfde.
Eerder dit jaar kondigde verzekeraar Achmea ook al aan de productie van nieuwe hypotheken ‘niet te stimuleren’.
De terughoudendheid van deze kleinere Nederlandse partijen komt nadat enkele buitenlandse aanbieders zich vorig jaar al grotendeels uit de hypotheekmarkt hadden teruggetrokken omdat ze door de kredietcrisis te weinig geld hadden. Het gaat om de Bank of Scotland, Gmac en Argenta.
Rabobank en ING verhogen marktaandeel
Mede door de terugtocht van de concurrentie wisten Rabobank en ING het afgelopen jaar hun marktaandeel in hypotheken te verhogen. Inclusief dochter Obvion schommelt het aandeel van Rabo rond de 30%, waar dat enkele jaren geleden nog 21% was. Rabo ziet zijn marges op hypotheken weer opkrabbelen na jaren neergang.
Gebrek aan financiering is de belangrijkste reden voor aanbieders om het rustiger aan te doen. ‘Wij worstelen best wel met de funding’, zegt een woordvoerder van ASR, het voormalige Fortis Verzekeringen, dat nu in handen is van de overheid. Daarom zorgt ASR ervoor dat ‘onze hypotheekrente niet de meest concurrerende is’.
Actief blijven in hypotheken
ASR haalde de financiering van oudsher binnen via de Fortis Bank, maar die twee zijn gesplitst. ‘We zoeken naar een oplossing.’ Het bedrijf wil actief blijven in hypotheken omdat die vaak samen met verzekeringen worden verkocht.
ABN Amro heeft de rem gezet op dochter MNF, een onderdeel dat ‘huismerkhypotheken’ maakt voor bijvoorbeeld ketens van hypotheekkantoren. Een woordvoerder zegt dat MNF nog altijd geopend is voor bestaande partijen en hun klanten. 'We hebben wel besloten om het aantal partijen waarmee we samenwerken, niet uit te breiden.’’
U ziet het…. de banken/verzekeraars hebben uw belastinggeld binnen en willen het zelfs niet eens meer aan u uitlenen.
Ciao, Vicenzo