Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

aanvulling op opstal?

  • Mike

    Beste specialisten,

    Misschien is dit niet de beste plek voor mijn vraag, maar ik moet ergens beginnen.

    De navolgende vraag heb ik van drie verzekeraars nog niet echt duidelijk beantwoord gekregen, misschien dat iemand van jullie kan vertellen wat wijsheid is en wat niet.

    Situatie: er zijn 6 appartementen die middels een VVE een opstalverzekering hebben via Univé. Het valt onder appartementsrecht maar je kunt het het beste vergelijken met twee begane grond woningen en vier éénsgezinswoningen.

    De opstalverzekering is heel standaard. Ons huis is na aankoop behoorlijk verbouwd en er is ongeveer 38.000 euro in gestoken; nieuwe keuken, badkamer, elektrische installatie, stuckwerk, cv etc.

    Het lijkt mij dat wanneer er iets zou gebeuren waardoor alle zes de appartementen opnieuw gebouwd dienen te worden, wij hier bij in schieten. Immers, er worden zes nieuwe appartementen gebouwd op basis van de standaard verzekering; waar is dan onze (gevoelsmatige) meerwaarde?

    Onze inboedel loopt via de RVS en we zitten hier nog vier jaar aan vast, op zich geen moeite mee maar via de RVS kunnen we de keuken, badkamer en alles wat we extra in het huis hebben geïnvesteerd niet (via inboedel) mee verzekeren.

    Een andere verzekeraar (onze bank) stelt voor om het huis opnieuw te laten taxeren en dan te kijken of zij het wel extra in de inboedel op kunnen nemen, alles onder voorbehoud. Dit houdt in dat ik eerst alles opnieuw moet laten taxeren, zonder dat de bank mij zekerheid geeft of ze alles uiteindelijk (tegen redelijke lasten) in dekking willen/kunnen nemen. Ik proef bij mijn bank dat ze de taxatie wel via hun kanaal willen laten verlopen, logisch, hebben ze in ieder geval al wat “verkocht/verdiend” (niets ten nadele van mijn bank trouwens…).

    Wat is nu eens een goede tip waardoor wij er zeker van kunnen zijn dat ons extra belang voldoende is verzekerd. Ik heb begrepen dat Univé voor ons liever geen uitzondering maakt om voor ons appartement een hogere herbouwwaarde te nemen.

    Voor huurders bestaat er een huurdersbelang, hoe zit dat met huiseigenaren met een (verplichte) en gezamelijke opstal?

    Tips en of creactieve maar slagvaardige antwoorden zijn echt van harte welkom, waarvoor bedankt.

    groeten,

    Mike

  • Jeroen

    Beste Mike,

    De zaken zoals door jou omschreven zijn als huurdersbelang verzekerbaar bij diverse verzekeraars ook in jouw situatie. Let op wat je voor je taxatierapport moet betalen.

    Als de bank meer vraagt dan 170 euro is zij te duur en loont het om op internet eens te kijken naar een goedkopere optie.

    Succes ermee.

  • Mike

    Jeroen,

    Zelf dacht ik dat er bij eigendom dus géén mogelijkheden zijn zoals het huurdersbelang……. Misschein een kopersbelang of iets vergelijkbaars?

    De woning is ons eigendom en er is geen sprake van huur. Kun je, of iemand anders, aangeven wat de constucties zijn wanneer er geen sprake is van huur?

    In ieder geval al bedankt voor de snelle reactie.

    Groeten,

    Mike

  • Hanneke

    Heet eigenarenbelang (bij huurders inderdaad huurdersbelang) en zou volgens mij bij RVS ook gewoon mee te verzekeren moeten zijn op de inboedel… Volgens mij doen ze dat wel hoor!

  • Hanneke

    Sterker nog, net even nagevraagd bij iemand die ik ken op die afdeling (ja ja, ING, één grote familie) en het is in het nieuwste inboedelproduct zelfs standaard meeverzekerd voor € 5.000; daarboven moet je aan je adviseur opgeven wat het bedrag is en dan wordt het gewoon meeverzekerd (uiteraard wel tegen een extra premie).

    Succes!

  • Simon Kabelfoon

    Lijkt me niet echt handig om bij Unive en RVS een stukje vastgoed verzekerd te hebben.

    Leuke discussies bij schade in het vooruitzicht.

    “dat stukje badkamer valt onder de opstalpolis (Unive) en dat stukje valt onder de appartementsuitbreidingsdekking (RVS)”

    Zie je het voor je??

  • Mike

    Klopt,

    Dit is eigenlijk dan ook ons grootste struikelblok.

    Misschien is het een optie om alle meerwaarde via de inboedel (die we momenteel via RVS hebben) te verzekeren.

    Volgende week komt er een adviseur van RVS bij ons langs, hopelijk kunnen we zo iets verzinnen om alles gewoon goed op orde te hebben en niet te veel maar ook niet te weinig te betalen.

    Formeel gezien is er een verschil tussen opstal en inboedel dus het lijkt mij dan dat bij eventuele schade er makkelijk bepaald kan worden wat waar onder zou vallen (?).

    Het liefste zouden we alles maar bij Univé onder brengen zodat we in noodgevallen maar één aanspreekpunt hebben. Das natuurlijk eigenlijk wel “triest” dat je, gevoelsmatig, gedwongen wordt om van verzekeraar over te stappen. Daarbij komt dat de RVS ons vast niet zomaar laat gaan…… en aan de andere kant hebben we bij de RVS net een beter gevoel.

  • Mike

    Hoi hanneke,

    Bedankt voor de reacties,

    Volgende week komt er een adviseur van RVS bij ons langs, dus we kunnen dit aankaarten.

    Aan de andere kant is de opmerking van Simon waarschijnlijk ook wel terecht. Zie ook mijn opmerking hier weer op.

    Benieuwd hoe alles zich nu gaat ontwikkellen en vóór zover alvast bedankt.

  • Filip

    gewoom bij unive aanvullend opstalverzekering sluiten. Voorkomt veel gezeur bij opstalschade.

    Meeverzekeren op de inboedel wordt waarschijnlijk ook 2 x zo duur

    Succes ermee

  • Hugo

    Beste Mike,

    heb je inmiddels al antwoord op je vraag?

    Een handige website over de opstalverzekering is opstalverzekering

    Succes.

    Hugo.