Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 01-2001 waarbij de werkgever aansprakelijk werd geacht voor door zijn werknemer opgelopen letsel als bestuurder van een motorrijtuig, hebben diverse verzekeraars inmiddels een oplossing geboden voor het hierdoor ontstane hiaat. De gekozen oplossingen varieëren van een SVI dekking, een uitbreidingsmodule op de AVB of een combinatie hiervan.
Aangezien de reactie op dit onderwerp op het algemene prikbord minimaal was, probeer ik het hier nog maar eens. Er moeten toch meer vakgenoten zijn die met dit onderwerp te maken hebben en ook tegen deze vragen aanlopen.
Dus vakgenoten reageer ! Ongetwijfeld kunnen we van elkaar leren.
Ik heb een aantal praktische vragen waar ik graag de mening van collega's over wil.
1. In hoeverre strekt deze nieuwe aansprakelijkheid van de werkgever zich ook uit naar de vereniging. En dan niet zo zeer in de situatie van de vereniging die een werknemer in dienst heeft, maar de vereniging in de relatie met haar leden en vrijwilligers die op vrijwillige basis werkzaamheden uitvoeren voor de vereniging zoals onderhoud sportveld, kantinedienst etc. Is er in deze situatie sprake van een gezagsverhouding ?
2. Een ander situatie die in de praktijk steeds meer voorkomt is de ZZP'er (Zelfstandige Zonder Personeel) die zich laat inhuren door een ander bedrijf.
Ook in deze situatie is de reikwijdte van de uitspraak van de HR mij niet duidelijk.
3. Tot slot, hoe verhoudt de uitspraak van de HR zich tot ondernemingsvormen als de maatschap, firma en de VOF. Kan hier sprake zijn van een gezagsverhouding van de ene maat/firmant t.o.v. de andere(n) ?
Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over deze onderwerpen.