Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Definitie Provinciale / Provinciaal

  • Toon Jansen

    Wat is precies de definitie van een “Provinciale” of “Provinciaal” in verzekeringstermen ? En hoe staat dit ten opzichte van bv de gevolmachtigden ? Of zit ik hier op twee verschillende niveau's te vergelijken ?

    Alvast bedankt !

  • Mirjamw

    Tussenpersonen werken vaak samen met meerdere verzekeraars. Dit kan op verschillende manieren:

    - provinciaal: acceptatie, polisopmaak en schadebehandeling is in handen van de verzekeraar. Er zijn weliswaar allerlei ICT-oplossingen zodat een deel van het werk door de tussenpersoon wordt gedaan, maar uiteindelijk geeft de verzekeraar de polis af.

    - volmacht: acceptatie, polisopmaak en schadebehandeling wordt door de tussenpersoon (feitelijk: een aparte Assuradeuren-bv meestal) gedaan, die dan ‘gevolmachtigde’ heet. Wel bepaalt de volmachtgever de regels waar de gevolmachtigde zich aan moet houden. Een groot deel van het werk ligt dus nu niet meer bij de verzekeraar maar bij de volmacht.

    In een notendop…

  • jos

    de verzekeringsmarkt wordt niet verdeeld in provinciaal en volmacht, maar in provinicaal en beurs.

    de beursmarkt verzorgt de grotere ( bv internationale) risico's die de capaciteit van 1 verzekeraar te boven gaan. de beursmakelaar brengt dit risico op de beurs en beursverzekeraars tekenen elk een percentage op het risico totdal het gehele risico is gedekt.

    alle niet beursmatige risico's zijn provinciaal.

    een volmacht is binnen provinciaal een distributiewijze, net zoals direct writing of traditioneel via een assurantietussenpersoon.

    vroeger bevonden zich de assurantiebeurzen in Amsterdam en Rotterdam wat leidde tot de kreet provinciaal om aan te geven dat het hier om risico's ging die niet in de “grote stad” werden afgedekt.